ekodum AT fsv.cvut.cz
Předmět: Ekologické stavebnictví
List archive
- From: Jiří Vodička <jvodicka AT jimivo.cz>
- To: "Ekologicke stavebnictvi" <ekodum AT fsv.cvut.cz>
- Subject: Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály
- Date: Fri, 12 Sep 2003 13:23:10 +0200
- List-archive: <http://web.fsv.cvut.cz/pipermail/ekodum>
- List-id: Ekologicke stavebnictvi <ekodum.fsv.cvut.cz>
Přečetl jsem samozřejmě vąechny příspěvky aľ
dodneąka, ale chci jen doplnit seznam pohledů od p. Čápa o:
* z pohledu "kulinářského" - jde o to, vyhovět
úpravou a skladbou potraviny naąim vrozeným čidlům pro vůni a chu»
(podpůrně se samozřejmě pak zapojí i zrak a sluch - skvělé menu na lavičce
v přeplněné hale Hlavního nádraľí není ono :-). Jako u mnoho jiných věcí by
člověk vědecký a technický udělal dobře, od přírody zabudovaná čidla správně
pouľívat, trénovat a méně "ąpekulovat" nad měřícími přístroji a soustavami
rovnic.
Existují mnoľství úprav pokrmů, jedna a táľ surovina se bude zpracovávat různě pro dosaľení různých chutí, ale jedno je jisté - lidským smyslům budou vľdy nejlépe chutnat takové pokrmy, které budou nejen objektivně nejlepąí nutričně, ale - a to hlavně - budou i vyhovovat momentálním potřebám organismu.
Existují mnoľství úprav pokrmů, jedna a táľ surovina se bude zpracovávat různě pro dosaľení různých chutí, ale jedno je jisté - lidským smyslům budou vľdy nejlépe chutnat takové pokrmy, které budou nejen objektivně nejlepąí nutričně, ale - a to hlavně - budou i vyhovovat momentálním potřebám organismu.
(Četl jsem výtah z americké studie, kde děti,
ponechané po dobu týdne v "campu", kde měly po celý den a noc k dispozici
ohromné mnoľství různých pokrmů po několika prvních dnech kdy se cpaly čokoládou
přeąly na optimální sloľení a mnoľství stravy a kompenzovaly dokonce
i např. nedostatky v mnoľství vápníku či ľeleza v těle. Kdyľ stejný
"camp" absolvovali dospělí, tento efekt nenastal, cpali se bez záklopky a
ąpatnou stravou. Facit studie: malé děti, jeątě nezparchantělé předepsanými časy
na jídlo, posluąností co se má a nemá kombinovat a v neposlední řadě nezatíľené
"vědeckými poznatky" co je a co není zdravé, jedí optimálně. A dodávám: coľ
znamená ne stejně.)
Protoľe je to pro potravinářský průmysl finančně
výhodnějąí, nedostanou se kvalitní potraviny ale vůbec ke spotřebiteli, tzn.
nemůľe si vybrat to co mu opravdu voní a chutná. Nebo si snad někdo váľně myslí,
ľe kdybychom měli k výběru mezi čerstvým mlékem a UHT-modifikací, ľe by
někdo koupil to druhé? Nejen, ľe UHT ve srovnání s mlékem nechutná, ale opravdu
smrdí - naąe orgány nás věrně varují před touto náhraľkou, jak píąe pan Meisner
mrtvou potravinou - ale proti tomu miliardový marketing mléčné lobby zpracovává
obyvatelstvo jiľ od dětských let, ľe a) mléko je to nejlepąí (coľ je hloupost!)
b) je to ČERSTVÉ MLÉKO (není!) pouze s prodlouľenou trvanlivostí c) mléko v
přirozeném stavu je zdraví ąkodlivé kvůli zárodkům etc. (kaľdý sedlák by řekl
něco jadrného co si o tom myslí, ale je fakt, ľe za podmínek panujících při
skladovaní mléka v mléčném průmyslu na tomto argumentu něco
bude).
Moje úvaha: zkusme zpracovat potravinu jednou
tak a podruhé onak, jak nám to bude nejvíc vonět a chutnat, je to
pravé.
Mám o tom vcelku prd nastudováno, ale mám asi takovýhle pocit:
* z pohledu "ľivé hmoty" - biologicky aktivních látek a ľivých organismů mi
připadá, ľe doba a teplota jsou spojené nádoby - je tedy lhostejné zda vyąąí
teplotu krátce nebo niľąí déle, přičemľ opticky (na stupnici teploměru) malé
sníľení teploty odpovídá poměrně velkému prodlouľení času - něco jako
sterilizace kompostu vlastním teplem - o pár stupňů míň znamená ne dny ale
týdny
* z pohledu "čistého chemika" bude patrně pro poąkození konkrétní molekuly
rozhodující dosaľení kritické teploty po nezbytně nutnou (poměrně krátkou)
dobu a tam mi připadá "papeňák" stejný nebo horąí - záleľí jaká teplota je
kritická. Nebo myslíą ľe by třeba koření která hodně trpí teplem (a je na
nich 'poąkození' subjektivně dobře patrné) dopadla v papeňáku lépe?
Honza Čáp
_______________________________________________
Ekodum mailing list
Ekodum AT fsv.cvut.cz
http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, (continued)
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- [Ekodum] teplo zbytkové a chutné., Zdeněk Meisner, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Zdeněk Meisner, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- RE: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Gotz - Česká energetika, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jiří Vodička, 09/12/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, sporj, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, František Kurtin, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, Jan Hollan, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, sporj, 09/04/2003
- [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Jan Čáp, 09/05/2003
- RE: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, EkoWATT Č. Budějovice, 09/05/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Jan Čáp, 09/07/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, Jan Hollan, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, František Kurtin, 09/04/2003
Archivace běží na MHonArc 2.6.19+.