Skip to Content.
Sympa Menu

ekodum - Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály

ekodum AT fsv.cvut.cz

Předmět: Ekologické stavebnictví

List archive

Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály


Chronological Podle vláken 
  • From: Jiří Vodička <jvodicka AT jimivo.cz>
  • To: "Ekologicke stavebnictvi" <ekodum AT fsv.cvut.cz>
  • Subject: Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály
  • Date: Fri, 12 Sep 2003 13:23:10 +0200
  • List-archive: <http://web.fsv.cvut.cz/pipermail/ekodum>
  • List-id: Ekologicke stavebnictvi <ekodum.fsv.cvut.cz>

Přečetl jsem samozřejmě vąechny příspěvky aľ dodneąka, ale chci jen doplnit seznam pohledů od p. Čápa o:
 
* z pohledu "kulinářského" - jde o to, vyhovět úpravou a skladbou potraviny naąim vrozeným čidlům pro vůni a chu» (podpůrně se samozřejmě pak zapojí i zrak a sluch - skvělé menu na lavičce v přeplněné hale Hlavního nádraľí není ono :-). Jako u mnoho jiných věcí by člověk vědecký a technický udělal dobře, od přírody zabudovaná čidla správně pouľívat, trénovat a méně "ąpekulovat" nad měřícími přístroji a soustavami rovnic.
Existují mnoľství úprav pokrmů, jedna a táľ surovina se bude zpracovávat různě pro dosaľení různých chutí, ale jedno je jisté - lidským smyslům budou vľdy nejlépe chutnat takové pokrmy, které budou nejen objektivně nejlepąí nutričně, ale - a to hlavně - budou i vyhovovat momentálním potřebám organismu.
(Četl jsem výtah z americké studie, kde děti, ponechané po dobu týdne v "campu", kde měly po celý den a noc k dispozici ohromné mnoľství různých pokrmů po několika prvních dnech kdy se cpaly čokoládou přeąly na optimální sloľení a mnoľství stravy a kompenzovaly dokonce i např. nedostatky v mnoľství vápníku či ľeleza v těle. Kdyľ stejný "camp" absolvovali dospělí, tento efekt nenastal, cpali se bez záklopky a ąpatnou stravou. Facit studie: malé děti, jeątě nezparchantělé předepsanými časy na jídlo, posluąností co se má a nemá kombinovat a v neposlední řadě nezatíľené "vědeckými poznatky" co je a co není zdravé, jedí optimálně. A dodávám: coľ znamená ne stejně.)
 
Protoľe je to pro potravinářský průmysl finančně výhodnějąí, nedostanou se kvalitní potraviny ale vůbec ke spotřebiteli, tzn. nemůľe si vybrat to co mu opravdu voní a chutná. Nebo si snad někdo váľně myslí, ľe kdybychom měli k výběru mezi čerstvým mlékem a UHT-modifikací, ľe by někdo koupil to druhé? Nejen, ľe UHT ve srovnání s mlékem nechutná, ale opravdu smrdí - naąe orgány nás věrně varují před touto náhraľkou, jak píąe pan Meisner mrtvou potravinou - ale proti tomu miliardový marketing mléčné lobby zpracovává obyvatelstvo jiľ od dětských let, ľe a) mléko je to nejlepąí (coľ je hloupost!) b) je to ČERSTVÉ MLÉKO (není!) pouze s prodlouľenou trvanlivostí c) mléko v přirozeném stavu je zdraví ąkodlivé kvůli zárodkům etc. (kaľdý sedlák by řekl něco jadrného co si o tom myslí, ale je fakt, ľe za podmínek panujících při skladovaní mléka v mléčném průmyslu na tomto argumentu něco bude).
 
Moje úvaha: zkusme zpracovat potravinu jednou tak a podruhé onak, jak nám to bude nejvíc vonět a chutnat, je to pravé.
 
 

Mám o tom vcelku prd nastudováno, ale mám asi takovýhle pocit:

* z pohledu "ľivé hmoty" - biologicky aktivních látek a ľivých organismů mi
připadá, ľe doba a teplota jsou spojené nádoby - je tedy lhostejné zda vyąąí
teplotu krátce nebo niľąí déle, přičemľ opticky (na stupnici teploměru) malé
sníľení teploty odpovídá poměrně velkému prodlouľení času - něco jako
sterilizace kompostu vlastním teplem - o pár stupňů míň znamená ne dny ale
týdny

* z pohledu "čistého chemika" bude patrně pro poąkození konkrétní molekuly
rozhodující dosaľení kritické teploty po nezbytně nutnou (poměrně krátkou)
dobu a tam mi připadá "papeňák" stejný nebo horąí - záleľí jaká teplota je
kritická. Nebo myslíą ľe by třeba koření která hodně trpí teplem (a je na
nich 'poąkození' subjektivně dobře patrné) dopadla v papeňáku lépe?

Honza Čáp


_______________________________________________
Ekodum mailing list
Ekodum AT fsv.cvut.cz
http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum



Archivace běží na MHonArc 2.6.19+.

Top of Page