ekodum AT fsv.cvut.cz
Předmět: Ekologické stavebnictví
List archive
- From: Gotz - Česká energetika <gotz AT ceskaenergetika.com>
- To: "'Ekologicke stavebnictvi'" <ekodum AT fsv.cvut.cz>
- Subject: RE: [Ekodum] Textilní izolační materiály
- Date: Thu, 11 Sep 2003 21:57:13 +0200
- Importance: Normal
- List-archive: <http://web.fsv.cvut.cz/pipermail/ekodum>
- List-id: Ekologicke stavebnictvi <ekodum.fsv.cvut.cz>
Tamvé fermentované čaje se namáčejí do studené vody, nálev se po
několika minutách vylévá. Pak přichází ke slovu voda na 80 stC. Čaje
čínské zelené necháme pomalu luhovat ve vodě 60 až 70 °C nejlépe v šálku
Zhong. Co slovo to názor:-) Děkuji ovšem za rady k medu mám starý
včelařský, hodlám ho prohřát ve vodní lázni a slít, enpředpokládám že by
krystalizace a 20 leté stáří bylo vadou na kráse a na kvlitě fruktozy.
Dik Gotz
-----Original Message-----
From: ekodum-bounces AT fsv.cvut.cz [mailto:ekodum-bounces AT fsv.cvut.cz] On
Behalf Of Zdeněk Meisner
Sent: Thursday, September 11, 2003 4:12 PM
To: Ekologicke stavebnictvi
Subject: Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály
Cituji: ""Z pohledu chemika jde o tepelně aktivované procesy a ty jsou
> exponenciálně závislé na teplotě, lineárně na čase""
Takhle plošně to vůbec nelze brát, Jen surovin na jídlo jsou tisíce.
Příklad: čaj. Tmavé fermentované čaje se většinou spařují vodou vřelou
(!) a
louhují se pár minut, pak se uvolňuje tříslo a čaj (pokud nejde o českou
čajovou polévku) přestává být považován za kvalitní. Čaje zelené se
naopak
většinou "spařují" jen vodou horkou, na druhé straně je lze dlouho
louhovat,
ba i tuplák udělat. Přitom v obou případech jde zhruba stejnou surovinu
lišící se jen zpracováním
Jsou jídla, která je dobře nakrátko ohřát na vysokou teplotu, jiná
chtějí
var či lépe prodlevu na 60-70 stupních, kdy fermentují atd.
Mléko je nejlepší nepasterované., pak tzv "čerstvé" t.j.pasterované,
UHT
mléko je konzerva, nutričně podřadná, protože mrtvá. Každý medař
potvrdí,
že ztekucovat med se musí opatrně, jen co se začne roztékat, již 60
stupňů
z med znehodnotí (a tak se často prodává). V posledních letech se
upozorňuje, že karcinomy v některých vznikají již při teplotě okolo 120
stupňů, nejen při horkém smažení.A Švédové nedavno konstatovali v
některých
jídlech vznik karcinomů již při vaření. Samozřejmě to vnímá ten, kdo
chce,
jiný si dá denně smažák. Nechci strašit, sám nejsem hypochondr a jím
pomfrity.
Hřát zeleninu dlouho, většinou znamená znehodnotit ji. Ale protože
většina
zelenin je jedlá i v syrovém stavu je i jídlo jedlé v kterékoliv fázi
mezi
syrovým stavem a rozvařeninou, přičemž někdy stačí lze jen prohřátí ve
vodě
teplé do 100 stupňů.
Máte - li obilí namočené, ba naklíčené, stačí jej prohřát v teplotě pod
100
st. Pár hodin není na škodu. Naopak - pokud je nějakou hodinku v
teplotě do
80 stupňů, zesládne, dojde k enzymatickému štěpení na cukry (podobně
jako
slad) .
Předešlý text nebyl propagace dlouhodobého máčení v horké vodě, ale
chtěl
upozornit na to, že v mnoha případech je utajený var výtečný a užívá se
méně, než by zasloužil.O ušetřené energii nemluvě.
Zd. Meis.
Pozn: srovnání úpravy jídla a teploty kompostu poněkud nesedí. Jídlo se
většinou neupravuje tak, že projde žížalama a vší tou mikrobí havětí.
Aspoň
u mne doma ne.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
>
> > Přesto to poslední dobou používáme tak nanejvýš na rýži, myslím si
> > totiž že poškození potravin (vitamíny, enzymy aj.) je větší než při
> > krátkém vaření při vyšší teplotě (starej dobrej papeňák). Stejný
> > problém mám se solárním vařením. Úspora energie zjevná ale kvalita
> > jídla?
>
> Mám o tom vcelku prd nastudováno, ale mám asi takovýhle pocit:
>
> * z pohledu "živé hmoty" - biologicky aktivních látek a živých
> organismů mi
> připadá, že doba a teplota jsou spojené nádoby - je tedy lhostejné zda
> vyšší
> teplotu krátce nebo nižší déle, přičemž opticky (na stupnici
> teploměru) malé
> snížení teploty odpovídá poměrně velkému prodloužení času - něco jako
> sterilizace kompostu vlastním teplem - o pár stupňů míň znamená ne dny
> ale
> týdny
>
> * z pohledu "čistého chemika" bude patrně pro poškození konkrétní
> molekuly
> rozhodující dosažení kritické teploty po nezbytně nutnou (poměrně
> krátkou)
> dobu a tam mi připadá "papeňák" stejný nebo horší - záleží jaká
> teplota je
> kritická. Nebo myslíš že by třeba koření která hodně trpí teplem (a je
> na
> nich 'poškození' subjektivně dobře patrné) dopadla v papeňáku lépe?
>
> Honza Čáp
>
>
> _______________________________________________
> Ekodum mailing list
> Ekodum AT fsv.cvut.cz
> http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum
>
> _______________________________________________
> Ekodum mailing list
> Ekodum AT fsv.cvut.cz
> http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum
_______________________________________________
Ekodum mailing list
Ekodum AT fsv.cvut.cz
http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum
---
Příchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003
---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003
- [Ekodum] Textilní izolační materiály, (continued)
- [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- [Ekodum] teplo zbytkové a chutné., Zdeněk Meisner, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Zdeněk Meisner, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Vita Vydra, 09/11/2003
- RE: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Gotz - Česká energetika, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/11/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jiří Vodička, 09/12/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- [Ekodum] Textilní izolační materiály, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, sporj, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, František Kurtin, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, Jan Hollan, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, sporj, 09/04/2003
- [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Jan Čáp, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Jan Čáp, 09/05/2003
- RE: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, EkoWATT Č. Budějovice, 09/05/2003
- Re: [Ekodum] Teplovodní kolektory s otevřeným absorberem, Bronislav Bechník, 09/04/2003
- Re: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, Jan Hollan, 09/04/2003
- Re: RE: [Ekodum] sláma na Zatepleni podkrovi, František Kurtin, 09/04/2003
Archivace běží na MHonArc 2.6.19+.