Skip to Content.
Sympa Menu

ekodum - [Ekodum] teplo zbytkové a chutné.

ekodum AT fsv.cvut.cz

Předmět: Ekologické stavebnictví

List archive

[Ekodum] teplo zbytkové a chutné.


Chronological Podle vláken 
  • From: Zdeněk Meisner <meisner AT cmail.cz>
  • To: "Ekologicke stavebnictvi" <ekodum AT fsv.cvut.cz>
  • Subject: [Ekodum] teplo zbytkové a chutné.
  • Date: Thu, 4 Sep 2003 13:46:27 +0200
  • List-archive: <http://web.fsv.cvut.cz/pipermail/ekodum>
  • List-id: Ekologicke stavebnictvi <ekodum.fsv.cvut.cz>

Hovoříte o technických věcech, trochu si přisadím pokud jde o vlastní jídlo.
Hodně národních kuchyní má recepty, kde se pracuje s "utajeným varem" tedy
s teplotou pod 100 stupňů. Obyčeně tak, že jídlo přešlo varem a pak se oheň
stahl anebo (častěji) se nádoba s jídlem přemístila do teplé (ne žhavé)
části kamen, kchangu, do vychládající pece poté, co odtud byl vyňat hotový
chléb, do popela apod. Hromadu receptů má Indie (koření to za delší dobu
lépe provoní) V Evropě šoulet (v pátek na noc do teplé pece, v sobotu se
nesmělo nic dělat ani ohřívat, jídlo z pece teplé, kdo neměl pec, nosil do
obecní pekárny). Dtto maďarské rybí halászlé. Dnešní kuchařské knihy staré
recepty často upravují pro rytmus zaměstnané ženy a proces zkracují. V 70.
letech (hipícká a posthipícká kultura) se věnoval alternativě i např A.D.
(Architecture Design, tehdy na novinovém papíře a výborný) publikoval návrhy
do Indie (není topivo) různé pícky a trouby na benzín petrolej, vesměs s
dvojím pláštěm a nízkou spotřebou tepla. Solární pícky byly většinou s
jednoduchým skládacím parabol, oddražečem. Po většinu roku je tam dost
slunce na to, aby se jídlo (hlavně obilniny a luštěniny) se za ty 2-5 hod.
udělalo.
V Československu propagovali před válkou vaření pod 100 stupňů
mazdaznanisté, za bolševika (80. léta) např. PPV (Přátelé přírodní výživy +
makrobiotikové) zdůrazňovalo se, že při nižší teplotě téměř nedochází k
tvorbě rakovinotvorných látek (jsou i v jídle vařeném o smaženém nemluvě). Z
jednodušších receptů PPV to byly obilniny + luštěniny v termosce (vřelé se
přehodí do dobré jídlovky),doporučuji vrazit jídlovku ještě pod peřinu, po
půldni (třeba přes noc) se podává. Bezpracné, nic se nepřipaluje. Pšenice je
měkká, velmi chutná, pokud jde o zeleninu, třeba zvažovat, co do dát do
termosky (po 8 hodinách je listová zelenina moc měkká) a co přidat až po
vyklopení na talíř. Jiný "zdarma" recept z termosky je jogurt, mléko +
kultura teplé do 60 stupňů, ráno se z termosky vyklopí vlažný jogurt
(ochladit). Jednodušší, než koupě el.jogurtovače. Dobré chutnání. Zd.
Meisner.




From: "Jan Čáp" <capjan AT ekolog.cz>
To: "Ekologicke stavebnictvi" <ekodum AT fsv.cvut.cz>
Sent: Thursday, September 04, 2003 10:24 AM
Subject: Re: [Ekodum] Textilní izolační materiály


> > sláma (ale i MV, PPS...) je určitě levnější
>
> Budu muset s pravdou (že te to trochu OT) ven - potřebuju, aby to šlo
> oblíknout na hrnec (nádobu) a mělo to s ní co nejtěsnější kontakt - proto
> textilní materiály.
>
> Pro uplatnění vaření na zbytkovém teple (retaihned heat cooking, haybox
> cooker, fireless cooker) v moderní domácnosti mi přijde praktičtější i
> prosaditelnější něco jako sada chňapky + tlustej župan na hrnec +
korko/PPS
> podložka než tradiční vyfutrovaná bedna.
>
> Honza
>
> Jinak koho to víc zajímá, tak
>
> * ve 20. letech se tato metoda vaření vyučovala na 'knedlíkárně' v USA
>
http://he-photos.library.cornell.edu/search_results.php?key1=fireless&key2=c
> ooker&key3=&key4=&andor=AND
>
>
> * jeden z prvních elektrickejch sporáků se snažil na stejném principu co
> nejvíce šetřit elektřinou (a pochopitelně se neprosadil :)
>
http://www.sciencetech.technomuses.ca/english/schoolzone/Domestic_Technology
> 2.cfm
>
>
>
> _______________________________________________
> Ekodum mailing list
> Ekodum AT fsv.cvut.cz
> http://web.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum




Archivace běží na MHonArc 2.6.19+.

Top of Page